LÄMMITTELYRUTIINI

RANGELLE JA HARJOITUSGREENILLE

Yksi kaiken tasoisten golffareiden yhteisistä haasteista on tämä: Miksi en kykene lyömään palloa golfkentällä samalla tavalla kuin lyön rangella?

Vastaus on yksinkertainen - Kentällä lyönneillä on seuraukset - Rangella ei.

Rangella epäonnistuneesta lyönnistä ei seuraa rangaistusta. Kentällä tilanne on toinen. Virheen tekemisen pelko lisää jännitystä. Lisäksi ajatus siitä, että emme täytä meihin kohdistuvia odotuksia - omia tai niitä, joita kuvittelemme muiden meihin kohdistavan - luo jännitystä, jota emme tunteneet rangella.

Tämän vuoksi olemme luoneet sinulle lämmittelyrutiinit, jonka avulla valmistelet itsesi pelikierrokselle parhaalla mahdollisella tavalla.

Löydät alta myös pienen bonuksen puttaamiseen liittyen.

LÄMMITTELYRUTIINI RANGELLE

Lämmittelyrutiinin alussa tavoitteena on fiilistellä miltä svingi tuntuu ja hakea hyvä tuntuma eri lyönteihin. Yleisesti hyvä järjestys tuntuman hakemiseksi on aloittaa lämmittely wedgeistä ja jatkaa siitä lyhyiden ja pitkien rautojen kautta väylä puihin ja draiveriin.

Tuntuman hakemisen jälkeen viimeistele lämmittelyrutiinisi pelaamalla rangella läpi 1-3 tulevan pelikenttäsi väylää seuraavalla tavalla:

Kuvittele rangella eteesi jokin tulevan pelikenttäsi väylistä.

Aseta väylälle mielikuvitusrajat käyttämällä rangella olevia lippuja ja merkkejä.

Suorita normaali valmistautumisruutinisi: Visualisoi lyönti mahdollisimman selkeänä, sitoudu lyöntiin, rauhoitu ja tyhjennä mielesi. Luota ja lähetä avauslyönti matkaan.

Fiilistele mihin kohtaan väylää pallo lensi.

Mieti tämän jälkeen paljonko sinulla on matkaa greenille. Valmistaudu lyöntiin samalla tavalla kuin tekisit kentällä, visualisoi lyönti ja toteuta se.

Miten onnistuit? Kuinka pitkä matka jäi birdie-putille? Vai joudutko chippaamaan greenin ulkopuolelta? Tai lyömään bunkkerista?

Pelaa väylä loppuun mielessäsi. Toista tämä ainakin kahden muun väylän kohdalla.

(Huom! Jos suoritat lämmittelyrutiiniasi Nokia River Golfin tai Tapiola Golfin TrackMan -rangella, on tämä rutiini erittäin helppo toteuttaa)

Jatketaan lämmittelyä tämän jälkeen puttigreenillä. ​

LÄMMITTELY HARJOITUSGREENILLÄ

Seuraaassa saat käyttöösi viisi eri puttiharjoitusta, jotka suosittelen toteutettavaksi ennen seuraavaa kierrostasi.​

Puttaaminen ei mihinkään

Aivan ensimmäiseksi aseta palloja harjoitusviheriön tasaisimmalle alueelle. Tee muutamia putteja ilman minkäänlaisia tavoitteita. Vaihtele puttien etäisyyksiä. Toista kunnes tunnet lyöntisi sujuvaksi, johdonmukaiseksi ja rennoksi.

Puttaus reuna-alueelle

Seuraavaksi aseta harjoitusviheriön tasaiselle alueelle 3 - 5 palloa noin 5 metrin päähän viheriön reunasta.

Asetu ensimmäisen pallon kohdalle ja keskity pallon ja reunan väliseen etäisyyteen. Yritä putata tämän jälkeen ensimmäinen pallo mahdollisimman lähelle reunaa. Pidä katse alhaalla putin jälkeen ja arvioi, jäikö lyönti lyhyeksi, menikö pitkäksi vai jäikö pallo aivan reunan tuntumaan? Tarkista tämän jälkeen tulos. Miten onnistuit arviossasi? Toteuta sama 5 - 10 kertaa.


Tee tätä harjoitetta ylä- ja alamäkeen sekä myös pidemmiltä matkoilta.

Pitkät putit

Kolmanneksi tee useita pitkiä putteja (8 - 15m) harjoitusviheriön eri reikiin. Vaihda kohdetta ja etäisyyttä aina kun saat putin sisään.​

Tuntumaa breikkeihin

Pitkien puttien jälkeen on hyvä tehdä muutama noin 5 metrin putti eri breikeille.


Visualisoi putin breikki ja linja eri nopeuksille mahdollisimman tarkasti mielessäsi ja pyri toteuttamaan putti niin hyvin kuin pystyt.


Aina kun saat pallon kuppiin, vaihda linjaa ja nopeutta.​​

Lyhyet putit

Tee useita noin 50cm putteja, joissa keskityt pitämään ensisijaisesti pään paikallaan ja vakaana sekä kuuntelemaan, kun pallo tipahtaa reikään.


Älä seuraa palloa katseellasi. Näiden hyvin lyhyiden puttien tavoitteena on vahvistaa itseluottamusta.

Näiden rutiinien jälkeen olet valmis lähtemään kierrokselle. Kierrokselle, josta saattaa tulla se elämäsi paras.

MADE THE PUTT vs. HOLED THE PUTT?

TV-selostuksissa ja oikeastaan jokaisen golfarin puheissa lause "Made the putt" merkitsee sitä, että tuo kyseinen putti on mennyt reikään.

Mutta mitä jos "Made the putt" tarkoittaisikin sitä, että sinä teit (made) putin onnistuneesti, kun toteutit sen juuri niin hyvin kuin sillä hetkellä kykenit? Vaikka pallo ei menisikään reikään?

Sinä luit breikin niin hyvin kuin osasit. Visualisoit pallon reitin. Fiilistelit vauhdin, jolla pallo tuon reitin kulkee ja näit lisäksi mistä kohtaa pallo tulee reikään putoamaan.

Tämän jälkeen rentoutit itsesi. Asetuit pallolle ja lähetit sen juuri tekemäsi suunnitelman mukaan liikkeelle kohti reikää. Rennolla, itsevarmalla asenteella, ilman minkään laista ylimääräistä ohjaamista.

Muuta emme voi tehdä; kun pallo on matkalla, lopputulos ei ole meidän hallinnassamme. Jos pallo sattuu menemään vielä reikään, voit onnitella itseäsi aiempaa enemmän - Siinä tapauksessa You holed the putt!

Sait varmaankin kiinni ajatuksesta?

Kykenetkö jo nyt fiilistelemään tilannetta, jossa edessäsi on kahden metrin putti, jonka säkittämällä voitat pelikavereiltasi ison nipun rahaa ja julmetusti kunnioitusta? Pystytkö unohtamaan panokset ja keskittymään suoritukseen, lopputuloksen sijaan?

"The most important shot in golf is the next one."

-Ben Hogan