Tässä osiossa käydään yksityiskohtaisesti läpi jokaiseen golflyöntiin liittyvä prosessi, jonka vaiheet ovat Valmistautuminen (V), Toiminta (T) ja Tuloksiin reagoiminen (T.R).
Mieti tätä prosessia läpikäydessäsi, miten voisit sisällyttää sen osaksi omaa pelirutiiniasi.
Harjoituksia -kohdassa saat tehtäväksi kaksi harjoitusta, joiden avulla vahvistat omaa itseluottamustasi ja otat jännityksen paremmin hallintaan.
"Golf is about how well you accept, respond to, and score with your misses much more so than it is a game of your perfect shots."
-Bob Rotella
Valmistautumisvaiheen avaintekijät ovat: selkeys, sitoutuminen ja rauhallisuus.
Ennen lyöntiä tehtäväsi on visualisoida tuleva lyönti mahdollisimman tarkasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että määrität itsellesi tarkan kohteen, johon pallon haluat lähettää ja näet mielessäsi kirkkaasti miten se sinne päätyy.
Halutessasi voit myös luot mielikuvan itse lyönnin suorittamisesta. Käyt lyönnin läpi mielessäsi vaihe vaiheelta sekä pyrit tuntemaan miten maila osuu palloon tai millainen ääni syntyy, kun osut palloon täydellisesti.
Mitä elävämmin näet onnistuneen lyönnin mielessäsi ja mitä aidommin tunnet sen kehossasi, sen todennäköisemmin kykenet tämän myös toteuttamaan.
Visualisoimisen jälkeen on aika tehdä päätös ja sitoutua tehtyyn suunnitelmaan. Tässä kohtaa sinä olet täysin vapaa kaikesta epäröinnistä, arpomisesta ja epäilyksistä.
Sitoutuminen merkitsee sitä, että uskot 100% siihen, että tekemäsi suunnitelma - mielikuvasi tulevasta lyönnistä ja valitsemasi maila - on tässä hetkessä paras mahdollinen.
Rauhallisuus on keskittymistä suoritukseen ilman painetta lopputuloksesta
Rauhallisuus on tyyneyttä, , varmuutta ja rentoutta. Tila, jossa päästät irti kontrollista, jännityksestä ja ahdistuksesta.
Valmistautumisvaiheen tärkeimmät psyykkiset ominaisuudet ovat mielikuvien luominen, keskittymiskyky sekä rentoutumis- ja rauhoittumiskyky.
Näiden lisäksi yksi tehokkaimmista työkaluista mitä voit ottaa käyttöösi, on hengittämisen kehittäminen.
Ihanteellinen mielentila lyönnin suorittamista varten on luottavainen ja keskittynyt.
Kun keho ja mieli ovat synkronoituina tässä hetkessä, mieli on flow'ssa. Tämä mahdollistaa lyönnin suorittamisen ilman turhaa ajatusten hälinää.
Sinun tehtävänä on siis luovuttaa lyönnin hallinta ajattelevalta mieleltä, kehoasi ohjaavalle intuitiiviselle mielelle. Tämä onnistuu kun kykenet pysymään nykyhetkessä ja luottamaan lyöntiisi.
Onnistuneessa suorituksessa, poistat mielestäsi kaikki epävarmuudet ja suoritat lyönnin ilman epäröintiä tai pelkoa. Annat niin sanotusti palaa, etkä mieti mitään itse lyönnin aikana.
Jos koet ennen lyöntiä jännitystä, epävarmuutta tai pelkoa, mieti hetki mistä nämä tunteet kumpuavat?
Yleisin syy näille tunteille on se millaisia odotuksia itsellesi asetat. Mietitkö mitä pelikaverisi ajattelevat, jos epäonnistut? Vai mietitkö, että oma arvostuksesi heikkenee mahdollisen epäonnistumisen tapahtuessa?
Tämän vuoksi esittelen sinulle tässä kohtaa ehdottoman itseluottamuksen kuvauksen:
Ehdottoman itseluottamuksen myötä itsetuntomme ihmisenä ei riipu siitä, miten hyvin tai huonosti pelaamme golfia.
Ymmärrämme olevamme luonteeltamme ja kyvyiltämme lähtökohtaisesti hyviä ja kohtaamamme vaikeudet ovat vain tilapäisiä kokemuksia.
Kokemuksia, jotka antavat meille mahdollisuuden oppia ja kehittyä entistä paremmiksi pelaajiksi.
Ehdoton itseluottamus on avain siihen, että meidän ei tarvitse turhaan jännittää ennen tiukkaa avausta tai ratkaisevaa puttia. Tunnistamme oman tämänhetkisen taitotasomme golfareina ja uskomme kykenevämme sen mukaisiin suorituksiin.
Tämä ei tarkoita sitä, että odotamme onnistuvamme jokaisessa lyönnissä täydellisesti. Se tarkoittaa sitä, että pystymme käsittelemään ja hyväksymään jokaisen lyönnin mukana tulevan tuloksen. Oli se tulos mikä tahansa.
Toiminta vaiheen tärkeimmät psyykkiset ominaisuudet ovat itsetunto, itseluottamus ja paineensietokyky.
Yksi isoimmista pron ja klubipelaajan erottavista tekijöistä on se, miten he ottavat kentällä epäonnistumisen vastaan.
Parhaat reagointitavat tuloksiin ovat sellaisia, jotka vahvistavat onnistumisia ja auttavat sinua oppimaan virheistä ilman, että vähättelet itseäsi. Tähän liittyy erittäin olennaisesti se, että päätät nyt lähteä luomaan itsellesi omaa lyönnin jälkeistä rutiinia. Jos sinulla ei sitä vielä ole luotuna.
Lyönnin jälkeisen rutiinin tavoitteena on tunnistaa ja kumota negatiivisuus ja oman itsesi vähättely sekä oppia juhlistamaan myös niitä pienempiä onnistumisia.
Kun alat vahvistamaan hyviä suorituksia positiivisilla tunteilla ja itsesi kannustamisella, ja jos tunnet mahdollisimman vähän tunnelatausta huonojen suoritusten yhteydessä, säilytät huumorintajusi ja pidättäydyt moittimasta itseäsi, annat itsellesi parhaat mahdollisuudet menestyä ja itseasiassa nauttia golfista aiempaa enemmän.
Useimmille golfareille on ominaista reagoida tietyllä tavalla hyviin ja tietyllä tavalla huonoihin lyönteihin. Jos lyömme avauslyönnin keskelle väylää, saatamme kumartua ja nostaa tiimme ennen kuin lyönti on edes laskeutunut. Jos taas lyömme huonon lyönnin, seuraamme sitä loppuun asti ja kiivastumme.
Mitä jos toimisitkin näin? Seuraavan kerran kun lyöntisi onnistuu juuri niin kuin suunnittelit, anna tunteesi virrata. Sano itsellesi "YES!" tai jokin muu positiivinen tunneilmaisu. Pidä hyvä loppuasento ja seuraa pallon lento loppuun asti.
Ajattele, että tallennat tämän onnistumisen syvälle kehosi ja mielesi syövereihin.
Jos taas lyöt huonosti, niin sen sijaan että annat tunnemyrskyn revetä, suhtaudu asiaan etäisesti ja vaikkapa uteliaasti. Sano itsellesi esimerkiksi: "Hmmm. Mielenkiintoista", tai: "Kuinka epätavallista minulle?" Fiilistele tämän jälkeen miltä sinusta tuntuu.
On täysin luonnollista, että ensireaktiosi epäonnistuneeseen lyöntiin on viha tai turhautuminen. Tärkeintä on se, kuinka nopeasti kykenet tämän tunnereaktion vapauttamaan.
Tuloksiin reagoiminsvaiheen tärkeimpiä psyykkisiä ominaisuuksia ovat tunteiden käsittely, pettymysten sietokyky sekä periksiantamattomuus.
Tässä osiossa pääset tutustumaan ja kokeilemaan kahta erilaista harjoitusta, joiden avulla parannat itseluottamustasi ja otat jännityksen paremmin hallintaan.
Tässä harjoitteessa palautetaan mieleen ja korostetaan tapahtunutta onnistumista, mikä lisää itseluottamusta ja elämäniloa.
Alla olevalla videolla hengitysohjaaja Tomi Räisänen esittelee sinulle kaksikin eri hengitystekniikkaa, joiden avulla saat esimerkiksi golfkentällä iskevän jännityksen paremmin hallintaan.
*V.T.T.R -prosessi perustuu Joseph Parentin kirjassa The Zen Golf esittelemään The Par Approachiin.